A COVID-19 és más új légzőszervi vírusok: felismerés, megelőzés és kezelés módszerei

A koronavírusok a vírusok egy kiterjedt családját képezik, melyek eltérő tüneteket okozhatnak, az egyszerű megfázástól a súlyosabb betegségekig, mint a közel-keleti légúti szindróma (MERS) vagy a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS).

2019-ben egy új típusú koronavírust (COVID-19) azonosítottak a kínai Wuhan tartományban. Ez a koronavírus korábban nem fordult elő emberi szervezetben.

Jelen tanfolyam általános bevezetést nyújt a COVID-19-cel és más új légzőszervi vírusokkal kapcsolatban. A kurzus első sorban egészségügyi dolgozók, kríziskezelő szakemberek, az Egyesült Nemzetek Szervezete és más nemzetközi szervezetek, valamint civil szervezetek munkatársai részére készült.

Mivel tananyagunk még a betegség hivatalos elnevezése előtt készült, előfordul, hogy az nCoV kifejezést használjuk COVID-19 helyett. Mindkét kifejezés a legújabb koronavírus által okozott fertőző betegségre utal.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ennek a kurzusnak a tartalma jelenleg felülvizsgálat alatt áll, hogy az tükrözze a legújabb útmutatást. A következő tanfolyamokon friss információkat találhat bizonyos COVID-19-hez kapcsolódó témákról:

Voltás: COVID-19 vakcinacsatorna

IPC intézkedések: IPC a COVID-19-hez

Antigén gyorsdiagnosztikai vizsgálat: 1) SARS-CoV-2 antigén gyorsdiagnosztikai teszt; 2) Fő szempontok a SARS-CoV-2 antigén RDT megvalósításához

Kérjük, vegye figyelembe: ezek az anyagok legutóbb 2020.12.16-án lettek frissítve.

Self-paced
Language: Magyar
COVID-19

Course information

Ez a tanfolyam a következő nyelveken is elérhető:

English - français - Español - 中文 - Português - العربية - русский - Türkçe - српски језик - فارسی - हिन्दी, हिंदी - македонски јазик - Tiếng Việt - Indian sign language - Bahasa Indonesia - বাংলা - اردو - Kiswahili - አማርኛ - ଓଡିଆ - Hausa - Tetun - Deutsch - Èdè Yorùbá - Asụsụ Igbo - ਪੰਜਾਬੀ - isiZulu - Soomaaliga -Afaan Oromoo - دری - Kurdî - پښتو - मराठी - Fulfulde- සිංහල - Latviešu valoda - తెలుగు - Esperento - ภาษาไทย - chiShona - Kreyòl ayisyen -Казақ тілі - தமிழ் - Ελληνικά

Áttekintés: Jelen kurzus általános betekintést nyújt az új légzőszervi vírusokkal kapcsolatba, ideértve az új koronavírusokat is. A kurzus elvégzésével az alábbi ismereteket sajátíthatja el:

 • Az új légzőszervi vírusok tulajdonságai, járványkitörések felismerése és értékelése; új légzőszervi járványok kitörésének megelőzése és kezelése;
 • Stratégiák a kockázatok kommunikációjára és a közösség bevonására az új légzőszervi vírusok terjedésének megelőzésébe és kezelésébe

Minden tréning modulhoz további források érhetők el, melyek segítik a témában való elmélyülést.

Tanulási cél: Új légzőszervi vírusokkal kapcsolatos alapismeretek elsajátítása, járványok hatékony kezelésének ismerete.

Kurzus hossza: Kb. 3 óra.

Tanúsítványok: Az eredmény nyilvántartást elérhető lesz azoknak a résztvevőknek, akik az összes vetélkedőn a rendelkezésre álló pontok legalább 80% -át pontozják. Azok a résztvevők, akik megkapták az eredményeket, letölthetnek egy nyílt jelvényt is ehhez a tanfolyamhoz. Kattintson ide, hogy megtudja, hogyan.

A magyar nyelvű fordítás alapja: Emerging respiratory viruses, including COVID-19: methods for detection, prevention, response and control, 2020. A WHO nem vállal felelősséget a fordítás tartalmával és pontosságával kapcsolatban. Amennyiben az angol forrás és a magyar fordítás között bárminemű eltérés tapasztalható, az eredeti, angol nyelvű dokumentum tekintendő helyesnek.

A fordítást a WHO nem hitelesítette, az kizárólag tanulást segítő céllal készült.

Course contents

 • “A” modul: Bevezetés: a COVID-19 és más új légzőszervi vírusok:

  A modul célja: Megismertetni a résztvevőkkel, hogy miért jelent a COVID-19 és más új légzőszervi vírusok globális egészségügyi veszélyt.
 • “B” modul: A COVID-19 és más új légzőszervi vírusok felismerése: megfigyelés és laboratóriumi vizsgálatok:

  A modul célja: Egy esetleges új légzőszervi vírusjárvány felismerésének és felmérésének ismertetése.
 • “C” modul: Tájékoztatás a kockázatokról és a közösségi szerepvállalás ösztönzése:

  A modul célja: Stratégiák ismertetése a rizikók kommunikálására és a közösség bevonására a COVID-19 megelőzésébe és kezelésébe.
 • “D” modul: A COVID-19 és más új légzőszervi vírusok terjedésének megelőzése és megfékezése:

  A modul célja: Stratégiák ismertetése a koronavírusok és más új légzőszervi kórokozók megfékezésére

Enroll me for this course

The course is free. Just register for an account on OpenWHO and take the course!
Enroll me now
Learners enrolled: 1199

Certificate Requirements

 • Gain a Record of Achievement by earning at least 80% of the maximum number of points from all graded assignments.
 • Gain an Open Badge by completing the course.