COVID-19 vaccinatietraining voor gezondheidswerkers

Alle gezondheidswerkers die betrokken zijn bij de uitvoering van de COVID-19 vaccinatie moeten over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om de veilige en efficiënte toediening van het COVID-19 vaccin te garanderen. Het COVID-19 vaccinatie trainings voor gezondheidswerkers pakket, is ontwikkeld voor frontlinie gezondheidswerkers in landen. Het pakket dat in samenwerking met UNICEF is ontwikkeld, bestaat uit 6 modules die bestaan uit videolezingen, quizzen, werkhulpen, interactieve oefeningen en downloadbare presentaties met de beschikbare informatie.

Fotobron: WHO/Blink Media – Giliane Soupe

Self-paced
Language: Nederlands
COVID-19

Course information

Deze cursus is ook beschikbaar in de volgende talen:

English - Bahasa Indonesia - македонски - Русский - العربية - Tiếng Việt- Español - 中文 - français - Português - Казақ тілі - ၽႃႇသႃႇတႆး - မြန်မာစာ - ကညီစှီၤကျိာ်

Overzicht: WHO werkt samen met wetenschappers, bedrijven en wereldwijde gezondheidsorganisaties om de reactie op de pandemie te versnellen en de gelijkwaardige toegang tot en distributie van COVID-19 vaccins te vergemakkelijken. Deze cursus biedt algemene informatie over COVID-19 en specifieke informatie over opslag, behandeling en toediening van het vaccin, registratie en controle, ook voor bijwerkingen na vaccinatie (AEFI), en communicatie (acceptatie en vraag) door middel van een reeks korte videolezingen en quizzen om uw kennis te testen. Deze cursus is in de eerste plaats bedoeld voor frontlinie gezondheidswerkers die de vaccineerders en de eerste ontvangers zullen zijn.

Leerdoelen: Aan het einde van deze cursus zult u in staat zijn om:

 • de ziekteverwekker (SARS-CoV-2) en de coronavirusziekte (COVID-19) te beschrijven;
 • uit te leggen wat de koudeketen vereisten en de opslag- en gebruiksvoorschriften zijn voor verschillende leveringscontexten, en de opties/procedures voor afvalverwijdering te beschrijven;
 • het proces van de toediening van het COVID-19 vaccin te beschrijven en aan te geven welke infectiepreventie- en controlemaatregelen tijdens vaccinatiesessies moeten worden genomen;
 • een bijwerking na vaccinatie (AEFI) te te identificeren en uit te leggen hoe AEFI na COVID-19 vaccinatie gemeld moet worden;
 • een bijwerking na vaccinatie (AEFI) te te identificeren en uit te leggen hoe AEFI na COVID-19 vaccinatie gemeld moet worden;
 • effectieve en geïndividualiseerde communicatie over de COVID-19 vaccinatie te demonstreren.

Duur van de cursus: Ongeveer 3 uren.

Certificaten: Deelnemers die 80% of meer scoren voor de quizzen, ontvangen een Prestatiecertificaat. Deelnemers die een Record of Achievement ontvangen kunnen ook een Open Badge voor deze cursus downloaden. Klik hier om te leren hoe.

Deze cursus is tot stand gekomen in samenwerking met UNICEF. Alle inhoud is technisch goedgekeurd door de WHO.

Vertaling naar het Nederlands van COVID-19 vaccination training for health workers, 2021. WHO is niet verantwoordelijk voor de inhoud of juistheid van deze vertaling. In geval van enige tegenstrijdigheden tussen de Engelse versie en de Nederlandse vertaling, zal de originele Engelse versie de bindende en authentieke versie zijn.Deze vertaling is niet geverifieerd door WHO. Dit hulpmiddel is slechts bedoeld voor het doeleinde van leerondersteuning.

Course contents

 • Module 1: Inleiding tot COVID-19 vaccinatie:

  Dit is een inleiding tot de cursus die tot doel heeft belangrijke informatie over de COVID-19 vaccinatie te verstrekken aan gezondheidswerkers/vaccineerders.
 • Module 2: Opslag, gebruik, levering en afvalbeheer van COVID-19 vaccins:

  Deze module bestaat uit drie delen die kennis bieden over: de programmatische implicaties van COVID-19 vaccins; het beheer van de opslag, het vervoer en de levering van COVID-19 vaccins; het beheer van de koudeketen op de vaccinatielocatie en afvalbeheer op instellingsniveau.
 • Module 3: Organiseren van COVID-19 vaccinatiesessies:

  Aan het einde van deze module moet u in staat zijn om: een beschrijving te geven van infectiepreventie- en controlemaatregelen tijdens vaccinatiesessies ter bescherming van gezondheidswerkers, ontvangers van het vaccin en de gemeenschap; te beschrijven hoe vaccinatiesessies voor te bereiden volgens de protocollen voor infectiepreventie en -controle (in de gezondheidsinstelling, voor outreach en campagne); en het proces te beschrijven van de veilige toediening van COVID-19 vaccins en afvalverwijdering.
 • Module 4: AEFI monitoring van COVID-19 vaccinatie:

  Aan het einde van deze module moet u in staat zijn om: een bijwerking na vaccinatie (AEFI) te herkennen; te beschrijven hoe u AEFI moet herkennen en hoe u erop moet reageren; en uit te leggen hoe u AEFI na COVID-19 vaccinatie moet melden.
 • Module 5: Registratie en controle van COVID-19 vaccinatie:

  Aan het einde van deze module moet u in staat zijn om: het belang van de juiste registratie en rapportage uit te leggen; registratie- en rapportageformulieren te gebruiken; vaccinatiegegevens en vaccinaties te registreren op de rapportageformulieren; en uit te leggen hoe verzuimers moeten worden opgespoord (indien van toepassing).
 • Module 6: Communicatie met de gemeenschap over COVID-19 vaccinatie:

  Aan het einde van deze module moet u in staat zijn om: de rollen en verantwoordelijkheden van gezondheidswerkers voor COVID-19 vaccinatie te beschrijven; effectieve en geïndividualiseerde communicatie over COVID-19 vaccinatie te demonstreren; communicatiestrategieën uit te leggen voor drie mogelijke scenario's met burgers; en de rol van een vaccineerder in crisiscommunicatie bij bijwerkingen na vaccinatie (AEFI) uit te leggen.

Enroll me for this course

The course is free. Just register for an account on OpenWHO and take the course!
Enroll me now
Learners enrolled: 633

Certificate Requirements

 • Gain a Record of Achievement by earning at least 80% of the maximum number of points from all graded assignments.